keskiviikko 24. elokuuta 2011

Nettiminä

Internetissä on hyvä muistaa, että lähes kaikki ihmiset voivat lukea kirjoituksiasi ja nähdä kuviasi. Nykyään on onneksi paljon sellaisia internetyhteisöjä, joissa saa itse rajata mitä kukin voi siellä nähdä ja kommentoida. Omalla nimellään esiintyessä tulee olla varovainen ja miettiä mitä tietoja haluaa jakaa muiden kanssa ja mitä esimerkiksi keskustelupaltoilla kirjoittaa omalla nimellään. Esimerkiksia jos tietää nimen saa yleensä myös puhelinnumeron ja osoitteen selville.

Facebookissa on normaalia esiintyä omalla nimellään, mutta esim muissa yhteisöpalveluissa ii2, irc-galleria jnejne. esiinnytään nimimerkillä.

On normaalia, että kaikkea ei tarvitse kommentoida ja jakaa omalla nimellään, vaan saa esittää mielipiteitään niin ettei kukaan tunnista sinua internetissä.

Mielestäni kuitenkin on jollain tavalla luotettavampaa kun toisetkin käyttäjät esiintyvät omalla nimellään,niin tietää kenelle puhuu ja millaisesta ihmisestä on ehkä kyse. Nimimerkin takaa voi nimittäin paljastua joskus karu totuus..



1 kommentti:

  1. Olittepa löytäneet osuvan biisin! Ulkonäköpaineet ja oman itsensä brändääminen ovat puhuttaneet ihmsiä. Järkyttävä oli minun mielestäni se uutinen, jossa kerrottiin yhdysvaltalaisten koululaisten menevät kauneusleikkauksiin kiusaamisen vuoksi, kyse oli siis lapsista.

    Nettipersoona ja virtuaali-identiteetin rakentaminen toivat mieleen Anu Mustosen, joka väitteli Mediapsykologiasta 2000-luvun alussa. Jos opiskelette psykologiaa, Mustosen kirjaa Mediapsykologia voin suositella. Olen tiivistänyt identiteettiin liittyvistä asioista mediapsykologian kurssille keskeisimpiä asioita.

    Psykologit ovat viimeisen vuosikymmenen ajan kuvailleet, että joillakin nettipersoonan kanssa karkaa mopo käsistä. Kuten pohditte tuosta nimimerkillä kirjoittamisesta, niin anonyymitetti ja fyysisten esteiden ylittäminen voivat myös vapauttaa ilmaisua. Seurauksena voi olla sekä myönteisiä että kielteisiä kokemuksia.

    Ihastuttavin kuulemani myönteinen tarina on Second Lifesta (3-ulotteinen virtuaalimaailma, jossa toimitaan avatarin välityksellä): eräällä CP-vammaisten englannin kurssilla käytettiin SL-ympäristöä, ja opiskelijat pystyivät siellä ilmaisemaan itseään paremmin kuin reaalimaailmassa, opettaja on ällistynyt, miten hyvin he osasivat englantia, vamma oli haitannut reaalimaailmassa ilmaisua.

    VastaaPoista